Koronavirüs ve D Vitamini

Koronavirüs ve D Vitamini

Image

İngiltere Halk Sağlığı Merkezi, korona virüs süreci kapsamında evde daha fazla insanın kalması tavsiye edildiğinden dolayı vitaminlerin yeterince alınmamasından endişe duyduğunu belirtti. Bu sebeple, koronavirus salgını devam ederken, özellikle ilkbahar ve yaz ayı boyunca günlük D vitamini takviyesi alımı tavsiye ediyor.

En çok kimler D vitamini takviyesine ihtiyaç duyuyor?

Bakım evlerinde yaşayan insanlar ve evde çok fazla vakit geçiren insanlar, D vitamini takviyesine ihtiyaç duymaktadır.

İngiliz Beslenme Vakfı’ndan Sara Stanner, korona virus salgını devam ettikçe, birçok insanın dışarıda geçirecekleri zamanın sınırlı olduğundan dolayı insanların güneş ışığına sınırlı erişime sahip olduğunu ve bu sebeple de, insanların D vitamini seviyelerini sağlıklı tutmak için biraz daha dikkatli olması gerektiği belirtmektedir.

Neden D vitamini takviyesine ihtiyacımız var?

D vitamini; sağlıklı kemikler, dişler ve kaslar için oldukça önemlidir. Eksikliği, çocuklarda raşitizm hastalığına ve yetişkinlerde osteomalazi adı verilen benzer bir kemik zayıflığına neden olabilmektedir.

Bazı çalışmalar, D vitamininin bağışıklık sistemini güçlendirdiğine dair bir kanıt olmamasına rağmen, D vitamin eksikliğinden kaçınmanın yaygın soğuk algınlığı ve gribine karşı dayanıklılığımıza yardımcı olduğunu göstermektedir.

D vitaminini nasıl almalı?

D vitamini takviyeleri çok güvenli olmasına rağmen, her gün önerilen miktardan fazlasını almak uzun vadede tehlikeli olabilir. Uzmanlar:

  • 1-10 yaş arası çocuklar günde en fazla 50 mikrogram,
  • Bebeklerin (12 ayın altında) günde en fazla 25 mikrogram,
  • Yetişkinlerin ise günde en fazla 100 mikrogram almasını önermektedir.

Kronik D vitamini eksikliği olan hastalar için bazen doktor tarafından daha yüksek dozlar önerilebilmektedir.

D vitamini takviyesi korona virüse yakalanmayı önler mi?

D vitamini takviyesinin koronavirüsünü engellediğine dair bir kanıt yoktur. Ancak uzmanlar, pandemi sırasında D vitamin takviyesinin faydaları olabileceğini düşünmektedir.

Bazı araştırmacılar, korona virüsü pozitif olan hastalarda, D vitamini eksikliğinin daha kötü sonuçlarla bağlantılı olabileceğini öne sürmüşlerdir.

İngiltere’de Prof. Dr. Jon Jon Rhodes, D vitamininin anti-enflamatuar etkileri olduğunu ve vücudun virüslere karşı bağışıklık tepkisini azaltabileceğini öne süren araştırmalar olduğunu söylemektedir.

İspanyol ve Fransız araştırmacılar, D vitamininin korona virus hastalarına yardımcı olup olmadığı ile ilgili çalışmalarına hala devam etmektedir.

Kaynak: https://www.bbc.com/news/health-52371688