Takviye Edici Gıda Onay ve Denetim Sistemi
Gıda Takviyesi ve Beslenme Derneği’nin düzenlediği Webinar programında konuşan İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, ürünlerin denetim ve onay süreçlerinin sıkı bir şekilde takip ve denetime tabi tutulduğunu belirterek, “Denetimlerimizi daha da sıkılaştıracağız.” dedi.
Gıda Takviyesi ve Beslenme Derneği, beslenme düzenimizin ayrılmaz bir parçası haline gelen takviye edici gıdalarla ilgili bilgilendirme çalışmalarını sürdürüyor. Derneğin sosyal medya hesapları üzeri ve YouTube üzerinden canlı yayınlanan programda GTBD Genel Sekreteri Melike Oktay’ın sorularını cevaplayan Karaca, denetimleri 5996 sayılı Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu çerçevesinde “Risk Esası Denetim Modeli” ile yatıklarını anlattı.
İstanbul’da 124 bin civarında gıda işletmesi olduğunu, bunların tamamını denetlediklerini ancak gıda takviyesi üreten işletmelere daha fazla dikkat ettiklerini kaydeden Karaca, şöyle konuştu:
“Bu denetimlerimizin bir işletmeye giriyorsunuz, işletmenin karnesi var, o karneyi dolduruyor. Denetçilerimiz her gün sahaya çıkıyorlar. Risk esasına ve şikayete göre denetimleri yapıyoruz. Karnesine bakıyoruz, sistem 0’dan 5’e kadar puan veriyor. Eğer düşük not aldıysa sistem bizi 3 ay tekrar gidilecek diye yönlendiriyor. Eğer yüksek puan alınmışsa yine yılda mutlaka bir kez gidiliyor. Son dönemde, özellikle pandemi döneminde denetimleri arttırdık. Kötü inanlar maalesef ortaya çıktı, biz de denetimleri sıkılaştırdık.”
İnternetten satılan ürünler sipariş edilerek analiz ediliyor
Ahmet Yavuz Karaca, internet üzerinden yapılan satışları da denetime tabi tuttuklarının altını çizerek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Özellikle internetten satılanları firmanın haberi olmadan sipariş ederek alıyor ve satış noktalarından satılan ürünlerle karşılaştırıyoruz. Bu noktada işletmenin teknik ve hijyenik durumuna, etiket durumuna, ürünün uygun şartlarda üretilip üretilmediğine ve ürünün izlenebilirlik durumuna bakıyoruz. İzlenebilirlik durumu çok önemli. İki gün önce bir seferde 24 bin onaysız gıda takviyesine el konuldu. Bu ürünler kuryelerle dağıtılıyormuş.
İstanbul’da takviye edici gıda üreten 155 işletmeye 2020 yılında 444 kez, 2021 yılında ise şu ana kadar 226 denetim gerçekleştirdikleri bilgisini paylaşan İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Karaca, aldıkları numune sayısını özellikle takviye edici gıdalarda yüksek tuttuklarına vurguladı.
Uygunsuz şirketlere ceza yağdı
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, şu bilgileri paylaştı:
“19 işletmede uygunsuzluk tespit edildi, 36 işletme hakkında ise 1 milyon TL’ye yakın idari para cezası uygulamışız 2020’de. 2021 yılında ise numune sayımızı arttırdık. 155 numune almışız, 28 uygunsuzluk tespit etmişiz, 26 işletme hakkında 517 bin liralık idari para cezası uygulamışız. Denetimlerimiz titiz bir şekilde sahada her gün devam ediyor.”